Vellinges motpol - Jag kunde inte vara stoltare

Vi har ett kontinuum i politikersverige. Det handlar om inställningen till värdet av att ta emot flyktingar och invandrare i den egna kommunen.

Polerna är Vellinge och Finspång.

För mig berättar det mycket om de som bor i Finspång. Det är människor som förstår att den egna välfärden också måste gälla den andres välfärd. Just nu deltar vi politiker i diskussionerna vi Östsam med Migrationsverket om att ta emot ungdomar som inte är myndiga och flyr från krigets länder. Inte någonstans hör jag röster som tycker att det är fel att gå med på detta. Jag tror att solidaritetstanken är väl utbredd i Finspång.

Dessutom är det väl så att det som skapar rädsla och motstånd ofta är avstånd och distans. När man inte får möta människor i vardagen skapas avstånd (segregation kan det väl också kallas), då får fördomar och negativa omdömen möjlighet att växa i det utrymme som borde begränsas av närhet.

Denny Lawrot och min partikamrat Chaban Suleiman levererar ledtrådar kring Finspångs position i senaste numret av "Dagens samhälle". Vi har under lång tid haft stort behov av invandring för att säkra både produktion och lokala arbetstillfällen som kombinerats med en allmän attityd till männisors lika värde och att omsorgen därför måste vara lika för alla.

Och precis som Conny Lindgren reagerar i intevju med SR:s P4 reagerar jag också att nyheten om att  flyktingvänliga kommunpolitiker finns i alla varianter mellan ytterligheterna Finspång och Vellinge med ett: Jaha? Står vi ut i denna fråga? Jättepositivt, men lite oväntat. Om vi är mest postiva kan jag nog säga att det är en bra bit kvar till innan taket är nått.

Läs mer
Lokalradion
Folkbladet
Pär Wirtèn/expressen

0 kommentarer: