Mona Sahlin på träningsläger?

I lördags var jag och mina barn tillsamman FAIK Tennis på den årliga resan till IF Stockholm Open i Kungliga Tennishallen.

Bra tennis live är väldigt fängslande. Min femtonåring är sällan intresserad av att följa ett sportevenemang, men de timslånga tennismatcherna i Kungliga följer han intresserat. Det är fascinerande att se det varierande spelet mellan två kombattanter på den lilla spelplan som tennisbanan faktiskt är.

Lördagens semifinaler följdes på läktaren av Mona Sahlin. Jag undrar om hon var där för att skaffa lite inspiration inför "super"-veckans debatter. Politik och tennis har sina likheter. Det gäller att ha en bra serve, ett brett register av slag och spelstilar samt ett fotarbete som gör att man kan röra sig snabbt över banan. Det är givet att efter ett par timmar bredvid tennisbanan så har Mona bland annat övat på att hålla koll åt vänster, sen åt höger, åt vänster, höger, vänster, höger...

Även om det är viktigt att ha en bra serve att inleda debatten med så kan det vara lika intressant att lära sig av tennisspelarna vad de gör är de blivit hårt ansatta. Flera gånger såg jag hur de efter att lyckats nå en boll, men inte riktigt ha koll på situationen, valde att slå bollen i en hög båge långt ned mot baslinjen för att vinna tid och positionera sig rätt på den egna planhalvan. På det sättet jobbar också politiker i genom att slänga ut ett villospår som gör att man har möjlighet att börja om.

En annan variant är att springa fram på nät och attackera. Det kan bli snygga och effektiva avslut, men jag tycker också att andelen enkla fel ökar i det korta, chansartade spelet.

Tennis och politik bygger på vinst genom konfrontation och den som förberett sig bäst har verkligen det bästa utgångsläget. Skrällar är naturligtvis ändå inget ovanligt.

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Bra ANders, nu är vi på G. Men jag trodde du skulle kommentara din samtal? /U

ASH sa...

Jag vet inte riktgit vika samtal?