Gröne Göran och draken


Tog en sväng in till Norrköpingsossarnas repskap med Jan-E förra veckan. Distriktets sossar hade blivit inbjudna att höra Göran P berätta om klimatet, tekniken och politiken. Eftersom jag aldrig hört honom tala förut var min nyfikenhet på de omtalade retoriska kvalitéerna uppskruvad. Och inte blev jag besviken heller.

I det timslånga talet om hur vi kan rädda vår planet åt människorna fanns det många bilder, tempoväxlingar och ett alldeles lagom peroratio. Talet handlade om att vi måste börja göra något nu genom att satsa, även om det kostar, på ny alternativ teknik.

Förutom att berätta om något av den nya teknik "som kommer att" slå igenom var nog ändå huvudbudskapet att det är politiken som måste ta ansvar för det här. Det går inte att vänta på att marknadskrafterna ska lösa det här åt oss. "När marknaden väl fångar signalen om klimatproblemen, då är det försent", menade Gröne Göran.

Kanske kan man säga att den drakoniska framtid vi går till mötes om vi inte reder ut vår miljöpåverkan måste lösas med ansvarsfulla beslut av de demokratiskt valda församlingarna. För den som inte vill ha några miljöregleringar och väljer marknadskrafterna är både feg och försent ute. Och det var precis det budskap Gröne Görans peroratio tryckte på:
"Det är slutligen den moraliska frågan: Vilken rätt har vi att göra ingenting? Hur kommer vi att svara när våra barnbarn fråga varför inte ni, ni som ändå visste, gjorde något? Detta kräver politik, socialdemokratisk politik i Sverige och världen."

Jag återkommer till Perssons tal något i ett annat inlägg. Hans sätt att beskriva hur framtiden bryter in är ganska påtagligt.

0 kommentarer: